تولید محتوا

نوشتن عناوین و تیترهای فوق جذاب : راهنمای قدم به قدم

عناوین شما باید مخاطبان را جذب کند در غیر این صورت محتوای شما هر چقدر هم که عالی باشد دیده نخواهد شد. عنوان را در انگلیسی Headline (هِدلاین) می‌نامند و وظیفه اصلی آن ترغیب مخاطبان به مطالعه یا مشاهده محتوا است.

پس اگر می‌خواهید مطالب وبلاگ ، پست‌های شما در شبکه‌های اجتماعی و کپی رایتینگ شما به خوبی کار کند و افراد زیادی محتوای شما را تماشا یا مطالعه کنند و حتی به اشتراک بگذارند ناچار به نوشتن عناوین آهنربایی و جذاب هستید.

بر طبق آمارها و پژوهش‌های مؤسسات مختلف، 80 درصد از بازدیدکنندگان سایت شما فقط عنوان‌ها را مطالعه می‌کنند و فقط 20 درصد از آن‌ها متون مقالات شما را مطالعه خواهند کرد.

عنوان نویسی جذاب باعث می‌شود محتوای شما در بین انبوهی از اطلاعات موجود در فضای وب، متفاوت و متمایز جلوه کند. امروزه دیگر نوشتن عناوین جذاب اختیاری نیست بلکه به یک الزام و امری مهم تبدیل شده است. از عنوان خود می‌توانید در ایمیل ، پست‌های وبلاگ ، کاور ویدئو‌ها ، متون تبلیغاتی آنلاین و چاپی استفاده کنید.

نوشتن عناوین عالی امری ذاتی نیست و همچنین چیزی نیست که آرزو داشته باشید روزی خود به خود آن را فرا بگیرید. عنوان نویسی اصول و تکنیک‌هایی دارد که بدون فراگیری آن‌ها تمام تلاش‌های بازاریابی محتوایی شما ممکن است با شکست مواجه شود.

در این راهنمای قدم به قدم، اصول و ترفندهای عنوان نویسی را به شما خواهم گفت تا مستقل از نوع محتوا و رسانه‌ای که استفاده می‌کنید عنوان‌ها و تیترهایی بنویسید تا علاوه بر جذب مخاطب آن‌ها را به مطالعه یا مشاهده ادامه محتوا ترغیب کند؛ تا در نهایت مخطبانتان به دعوت به اقدام شما (CTA) پاسخ مثبت دهند.

تغییرات اندک در عنوان ، نتایج بزرگ در کسب‌وکار!

نکته مهم در عنوان نویسی این است که با کمی تغییر و حتی جا به جایی چند کلمه در یک عنوان، تأثیر آن تا چندین برابر افزایش می‌یابد.

بر اساس تحقیق اخیری که در مؤسسه بازاریابی محتوایی انجام شده است، مشخص شد که حتی وجود علامت خط فاصله یا دو نقطه در یک عنوان می‌تواند بازدهی آن را تا 9 درصد افزایش دهد!

برخی از پربازدید‌ترین سایت‌های جهان مثل Buzzfeed و Upworthy و Mashable و TechCrunch میلیونها بازدید کننده ماهیانه خود را فقط از طریق عناوین جذاب کسب می‌کنند. در ایران هم اغلب سایت‌های خبری ، سایت‌های زرد که به اخبار زندگی هنرمندان می‌پردازند ، سایت‌های محتوا محور اکثراً از تکنیک‌های عنوان نویسی استفاده می‌کنند.

سایت شما هر موضوعی که می‌خواهد داشته باشد امروزه دیگر آگاهی از تکنیک‌های عنوان نویسی یک الزام به حساب می‌آید. علاوه بر این، یک تغییر کوچک در عنوان می‌تواند باعث بالا رفتن نرخ کلیک افراد روی سایت شما در لیست نتایج جستجوی گوگل باشد. خود من به شخصه تاثیر تغییر عنوان صفحات سایت‌های مختلف را در کسب نتایج بهتر در گوگل دیده‌ام.

خیلی از سایت‌ها با تغییر کمی در عنوان خود از صفحه دوم به صفحه اول و حتی به 3 رتبه برتر در گوگل رسیده‌اند. بارها گفته‌ام محتوای شما هر چقدر هم خوب باشد اگر دیده نشود نه برای شما منفعتی ایجاد می‌کند و نه برای مخاطبین شما.

یکی از فاکتورهای رتبه‌بندی سایت توسط گوگل نرخ کلیک کاربران (CTR) روی عناوین است. یعنی هر چه کاربران بیشتری جذب عنوان شما شوند و روی آن کلیک کند شانس اینکه رتبه بهتری در گوگل کسب کنید برای شما افزایش می‌یابد.

البته نا گفته نماند که عناوین شما وقتی با محتوا همخوانی نداشته باشند اثربخشی خود را از دست می‌دهند. پس حتماً به قولی که در عنوان به مخاطب خود داده‌اید در محتوا عمل کنید. یعنی محتوای شما باید برای کاربر ارزش آفرین باشد و او را در سایتتان نگه دارد در غیر این صورت کاربر به سرعت از سایت شما خارج شده (افزایش Bounce Rate) و امتیاز منفی برای سئوی سایتتان به حساب می‌آید.

در دنیای تبلیغات کلیکی (CPC) هم در پلتفرم‌های مختلف نرخ کلیک یک فاکتور اساسی برای کاهش هزینه‌های شما به حساب می‌آید. چه از سرویس خارجی Google Ads استفاده می‌کنید و چه از پلتفرم‌های ایرانی مثل یکتانت این الگوریتم وجود دارد که هر چه کاربران بیشتری روی تبلیغ شما کلیک کنند شانس شما در مزایده‌ها افزایش یافته و به همان نسبت می‌توانید هزینه هر کلیک روی تبلیغ را کاهش بدهید.

برای افزایش نرخ کلیک کاربران روی تبلیغات آنلاین هم مؤثرترین راه، عنوان نویسی جالب و جذاب است.

همچنین شما توسط عناوین خود می‌توانید نسبت به فیلتر مخاطبین خود اقدام کنید. عناوین درست و دقیق باعث می‌شود سرنخ‌ها(Lead) و کلیک‌های واجد الشرایط دریافت کنید و هزینه اضافی بابت افرادی که به محصول یا خدمات شما نیازی ندارند پرداخت نکنید.

از دنیای آنلاین که بگذریم در بازاریابی آفلاین و رسانه‌های چاپی این عنوان است که در وهله اول توجه مخاطب را جلب می‌کند. چه عنوان و تیتر‌های یک روزنامه باشد ، چه این عنوان روی بیلبورد باشد و حتی چه این عنوان در رادیو به صورت گفتاری خوانده شود.

عنوان اولین معیاری است که مخاطب به وسیله آن تصمیم می‌گیرد به ادامه محتوای شما توجه کند یا نه.

در ادامه به معرفی انواع تکنیک‌ها و روش‌های مختلف عنوان نویسی می‌پردازم. همانطور که گفتم شاهد آن خواهید بود که با تغییر کمی در عناوین خود می‌توانید توجه مخاطبان بسیار بیشتری را به خود جلب کنید.


اصول و تکنیک‌های عنوان نویسی

هدف عنوان این است که مخاطب را به مطالعه یا مشاهده محتوا ترغیب کند. یعنی شما باید توجه و تمرکز ذهنی مخاطب را بدست آورید.

متاسفانه بازه زمانی تمرکز انسان در طول سال‌ها کاهش یافته است و این بازه اکنون چیزی در حدود 8 ثانیه است.

یکی از راه‌های جذب و نگهداری مشتریان تعامل با آن‌ها از طریق محتوای عالی است. محتوای عالی هم با یک عنوان شروع می‌شود که وظیفه توجه جلب توجه مخاطب را بر عهده دارد.

شما با عنوان اصلی مقاله خود و تیترهایی که در حین مقاله می‌آورید باید مدام خواننده را به خواندن ادامه مقاله تشویق کنید. در واقع وظیفه اصلی عنوان ترغیب خواننده به مطالعه و مشاهده محتوا می‌باشد.

اگر عنوان شما باعث شود که خواننده خط اول محتوای شما را بخواند موفق بوده است. باقی ماجرا به مقدمه ، عناوین فرعی ، نکات کلیدی و داستان گویی شما بستگی دارد.

اصول عنوان نویسی
چگونه عناوین جذاب بنویسیم؟

عنوان شما باید یکتا باشد

هرگاه در هنگام مطالعه و گشت و گذار در اینترنت به عنوان یا تیتری قانع کننده برخورد کردید آن را در جایی یادداشت کنید. بعداً می‌توانید با مراجعه به این عناوین و با کمی تغییر جزئی، آن‌ها را برای مخاطبین خود بهینه و یکتا کنید.

منظور از یکتا بودن عنوان یعنی اینکه عنوانی نظیر عنوان شما در سطح وب وجود نداشته باشد. برای این منظور عنوان خود را به طور کامل در گوگل نوشته و دو طرف آن علامت دابل کوتیشن قرار دهید. طبیعتاً بعد از جستجو هیچ سایتی با عنوانی دقیقاً مشابه نباید یافت شود.

نکته اینکه در عنوان شما ممکن است کلمات یا عباراتی وجود داشته باشد که در عناوین سایت‌های دیگر هم موجود است. برای مثال خیلی از سایت‌ها ممکن است عبارت کلیدی “خرید گوشی موبایل” را هدف قرار داده و آن را در عناوین خود قرار داده باشند.

استفاده از عبارت کلیدی مشترک هیچ اشکالی ندارد مسئله این است که متن کامل عنوان شما دقیقاً با سایت دیگری یکسان نباشد که همانطور که گفتم استفاده از دابل کوتیشن در هنگام جستجو، پاسخ این مسئله را برای شما مشخص می‌کند.

شما می‌توانید در مورد موضوعات کاملاً یکسانی با دیگران تولید محتوا کنید ولی با استفاده از ترفندهایی که در ادامه می‌آید عناوین خود را کاملاً متفاوت با بقیه در نظر بگیرید.

عنوان باید واضح و مشخص باشد

عنوان شما اولین المانی است که مخاطب با آن برخورد می‌کند. همچنین عنوان شما ممکن است در رسانه‌های مختلف به اشتراک گذاشته شود. پس مستقل از مقدمه ، توضیحات یا تصاویر به کار رفته شده در یک محتوا، عنوان مستقلاً باید شفاف و واضح باشد.

  • شفاف و واضح به این معنی که مخاطب شما باید بدون کوچک‌ترین تلاش ذهنی موضوع محتوای شما را درک کنید.

ممکن است استفاده از برخی تکنیک‌های ایجاد اظطرار یا سایر ترفندهایی که در ادامه بیان می‌کنم بر روی شفافیت عنوان تاثیر بگذارد. نکته این است که واضح و شفاف بودن محتوا را فدای جذابیت آن نکنید. بعضی افراد انقدر از تکنیک‌های مختلف عنوان نویسی استفاده می‌کنند که عنوان به طور کامل از محتوا فاصله گرفته و مخاطب با خواندن عنوان بیشتر سردرگم می‌شود.

البته این به معنای عدم استفاده از صفات ، کلمات احساس برانگیز و سایر ترفندهای عنوان نویسی که محتوای شما را جذاب می‌کند نیست. گاهی لازم است برای اینکه نرخ کلیک را بالا برده و کاربران بیشتری جذب کنید از این کلمات و صفات استفاده کنید. تمام هدف این مطلب هم آموزش این ترفندها به شماست. ولی نباید در استفاده از این ترفندها هم افراط کنید.

با عنوان خود مخاطب را گیج و دچار ابهام نکنید. باید مخاطب را دقیقاً راهنمایی کنید تا درک کند که از محتوای شما چه انتظاری باید داشته باشد.

  • مشخص و دقیق به این معنی که شما باید مشکلات و نیازهای مخاطب را درک کرده باشید و در عنوان خود دقیقاً آن را نشانه بگیرید.

مخاطبان شما سوالاتی دارند و به دنبال پاسخشان می‌گردند. اگر بتوانید عنوان کاملاً مشخص و دقیقی انتخاب کنید که دقیقاً مطابق پاسخ یا سوال آن‌ها باشد امکان جذب آن‌ها به شدت بالا می‌رود.

هر چه دقیق‌تر باشید و درست نیاز مخاطب را هدف قرار دهید و به درستی به آن پاسخ دهید اعتبار بیشتری کسب می‌کنید و ارتباط عمیق‌تری با مخاطبان می‌سازید.

 

نیازهای مخاطب در عنوان
نیازهای مخاطب را درک کرده و در عنوان از آن سخن بگویید.

پس مخاطب خود را بشناسید و عنوانی بنویسید که دقیقاً نیاز او را برطرف کند و از کلی گویی پرهیز کنید.

کلی نگویید : گرامر زبان هفتم

جزئی و دقیق بگویید : گرامر درس دوم زبان انگلیسی پایه هفتم

برای شفاف و دقیق‌تر کردن عنوان خود می‌توانید از عبارات زیر کمک بگیرید:

  • مخاطب محتوا : برای مبتدی‌ها ، برای حرفه‌ای‌ها ، برای کودکان، برای عکاسان و …
  • سطح محتوا :  از صفر ، از پایه ، قدم به قدم و…
  • مدت زمان لازم : در 30 دقیقه ، در 90 روز ، در کمتر از 5 دقیقه و …
  • نوع یا فرمت محتوا : ویدئو ، کتاب Pdf ، پادکست ، اینفوگرافی و…
  • تعداد قسمت‌ها یا بخش‌ها : 5 نکته ، 5 قدم، قسمت پنجم، در پنج قسمت و …
  • هدف دقیق و واقعی محتوا : آموزش ، راهنما ، مقایسه ، خرید ، مشاوره و …

مثال : ویدئوی آموزشی عنوان نویسی برای بلاگرهای مبتدی

از اعداد و داده‌های خاص در عنوان خود استفاده کنید

تحقیقات مختلف نشان داده است که محتواهایی که دارای اعداد و ارقام در عناوین خود هستند 73 درصد بیشتر تعامل ایجاد می‌کنند و به اشتراک گذاشته می‌شوند.

علت آن این است که ذهن ما پذیرای اعداد است.در واقع استفاده از اعداد باعث می‌شود مطلب شما در ذهن خواننده دسته‌بندی ، منظم شده و منطقی‌تر به نظر برسد.

استفاده از خود عدد از املای آن بهتر است پس بهتر است به جای نوشتن “هفت” از شکل عددی آن یعنی 7 استفاده کنید.

در نظر داشته باشید که ذهن انسان اعداد فرد را بهتر از اعداد زوج باور می‌کند. اعداد فرد باعث می‌شود افراد اطلاعات را بهتر هضم کرده و به یاد بیاورند. البته برای رعایت زوج یا فرد بودن عنوان لازم نیست به محتوای خود آسیب بزنید. استفاده از اعداد حتی اگر زوج باشند هم جذابیت خود را دارد.

اعداد کوچکتر بهتر و قابل هضم‌تر هستند پس در هر محتوا سعی کنید بیشتر از 9 قدم را به مخاطب خود ارایه نکنید زیرا ذهن انسان مطالعه و پردازش آن را سخت تلقی می‌کند. البته اگر در مورد ابزارها یا روش‌های مختلف انجام یک کار مینویسید محدودیتی وجود ندارد.

اعداد به غیر از بیان تعداد، کاربردهای دیگری هم دارند. مثلاً می‌توانید در موارد خاص شماره سریال ، درصد ، آمار ، قیمت و سایر موارد را هم با اعداد در عنوان خود بیان کنید.

برای نمونه می‌توانید به مثال‌های زیر توجه کنید :

  • افت 22 درصدی ارزش دلار در کمتر از 24 ساعت!
  • فوری! دلار 20000 تومان شد!
  • رشد 40000 واحدی شاخص بورس در 1 ساعت!
  • 70 درصد مردم اوگاندا دسترسی به آب آشامیدنی ندارند!
  • 7 فرمول اثبات شده برای نوشتن تیترهای جنجالی

مخاطب خود را در عنوان هدف قرار دهید

استفاده از کلمه “تو” یا “شما” می‌تواند نرخ کلیک روی عنوان شما را به شدت افزایش دهد. استفاده از این کلمات باعث می‌شود خواننده محتوا را در سطحی شخصی بررسی کند و احساس صمیمیت بیشتری با شما نماید.

در واقع به مخاطب این حس را القا می‌کند که محتوا دقیقاً برای شخص او نوشته شده و مختص خود اوست.

همان‌طور که قبل‌تر هم گفتن بیان مخاطب دقیق محتوا به واضح‌تر و دقیق‌تر شدن محتوای شما نیز کمک می‌کند. ممکن است شما روش‌های یادگیری زبان انگلیسی را بیان کرده باشید ولی مخاطب شما نوجوانان باشند و نه افراد بزرگسال. یا حتی دقیق‌تر شما آموزش زبان انگلیسی پایه هفتم را مدنظر دارید نه هشتم.

پس با ذکر دقیق مخاطب در عنوان او تشخیص می‌دهد که آیا محتوای شما مناسب او است یا نه و با کلیک روی عنوان و برخورد با محتوای شما سرخورده نمی‌شود!

پس در عناوین خوانندگان خود را مخاطب قرار دهید و به طور خاص برای آن‌ها بنویسید. می‌توانید از مثال‌های زیر الگو بگیرید :

  • 9 اشتباه مهلک در سئو که شما را تهدید می‌کند
  • برای عکاسان : چگونه تعداد مشتریان خود را افزایش دهید؟
  • 5 ترفند بدون زحمت برای کاهش وزن که افراد چاق نمی‌دانند!
  • فوری! فرصت ویژه افزایش درآمد برای بازاریابان اصفهانی

در عناوین و تیترهای خود استدلال بیاورید

استدلال یعنی آوردن دلیل منطقی برای چرایی چیزی که اتفاق می‌افتد. اگر این جمله کمی فلسفی به نظر می‌رسد خیلی نمی‌خواهد روی آن تمرکز کنید. به زبان ساده یعنی اینکه اگر می‌خواهید محتوای شما دیده یا خوانده شود چه دلیل خوبی برای آن دارید؟

به مخاطبان خود دلیلی قوی بدهید که چرا باید روی عنوان شما کلیک کنند، آن را مطالعه یا مشاهده کرده و حتی به اشتراک بگذارند.

می‌توانید دلیل خود را دقیقاً با یک عبارت بیان کنید یا قول بیان دلایل را درون محتوا بدهید.

برخی کلمات هم بار استدلالی دارند و بدون ذکر مستقیم دلیل می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید :

توصیه، نکته ، دلیل ، درس ، ترفند ، ایده ، راه ، روش ، اصل ، حقیقت ، راز ، استراتژی ، چرا

در این رابطه به مثال‌های زیر توجه کنید:

  • چرا اکثر سایت‌های شرکتی با شکست مواجه می‌شوند؟
  • افت دلار باعث هجوم فروشندگان طلا به بازار شد!
  • 5 توصیه برای نوشتن تیترهای جنجالی
  • 15 درسی که از 5 سال عنوان نویسی یاد گرفتم
  • 8 اصل برای نوشتن یک تیتر عالی
  • 7 حقیقت درباره عناوین نویسی که نمی‌دانید
  • 3 راز برای اینکه محتوای شما دیده شود

حس اضطرار و فوریت را منتقل کنید

مخاطبان شما باید حس از دست رفتن یک فرصت را داشته باشند. اگر از المان‌های ایجاد اظطرار استفاده نکنید محتوای شما خوانده نمی‌شود و در بهترین حالت برای مطالعه در آینده بوکمارک شده و به فراموشی سپرده می‌شود.

شما باید از به تعویق انداختن مطالعه یا مشاهده محتوای خود جلوگیری کنید.  هدف شما این است که مخاطبان همین الان روی عنوان شما کلیک کنند و محتوای مربوط به آن را مطالعه کنند.

عنوان شما هر چقدر هم جذاب باشد و محتوایتان هر چقدر هم عالی باشد، اگر محتوای شما مطالعه نشود شما به هدف خود نخواهید رسید و آن تاثیرگذاری لازم را نخواهید گذاشت. یادتان که نرفته؟ هدف هر محتوایی پاسخ مخاطب به یک دعوت به اقدام است.

زندگی شخصی افراد هم به همین حالت است. چندبار شده که در دوران مدرسه تا شب امتحان مطالعه درسی را پشت گوش انداخته‌‌ باشید؟ چندبار شده که تا پیدا کردن یک همراه، رفتن به باشگاه ورزشی را به تعویق انداخته باشید؟

همه ما به دنبال نیرویی هستیم که ما را به جلو براند. اهداف و مقصد ما هر چقدر هم عالی و مفید باشد و چشم‌اندازی روشن داشته باشند حرکت در جهت آن‌ها عزم و اراده قوی می‌خواهد.

به این خاطر که این اراده و التزام عملی در خیلی از افراد وجود ندارد همه به دنبال یک انگیزه یا عامل خارجی برای فشار روی خود هستند. اکثر افراد حرفه‌ای حتی در باشگاه‌های ورزشی به دنبال مربی هستند که آن‌ها را برای تمرینات تحت فشار بگذارد.

پس این وظیفه ما است که به عنوان یک عامل بیرونی این فشار را به مخاطب وارد کنیم. این فشار اصلاً جنبه منفی ندارد و ما می‌خواهیم مخاطب را ترغیب کنیم محتوایی که به بهترین شکل برای او آماده کرده‌ایم را مطالعه کند. ما خیر و صلاح مخاطبان خود را می‌خواهیم. درست مثل پدر و مادری که فرزند خود را برای خوردن دارو تحت فشار قرار می‌دهد!

معمولاً این فشار و اظطرار را می‌توانید با دو عامل کمیابی و نمایش از دست رفتن فرصت نمایش دهید.

مثلاً اکثر سایت‌های فروشگاهی با نمایش تعداد کالای باقی‌مانده از یک محصول کمیابی آن را نمایش می‌دهند. یا با نمایش زمان باقی مانده تا پایان تخفیف فرصتی را نمایش می‌دهند که در حال از دست رفتن است.

همچنین محتواهای جدید که دارای ارزش خبری هستند هم به گونه‌ای این حس فوریت و اظطرار را منتقل می‌کنند.

در عناوین خود می‌توان از کلمات زیر الگو بگیرید:

  • نمایش فرصت : راز موفقیت ، راه میان بر ،  هک و ترفند و …
  • اضطرار : فوری ، آخرین ، سریع‌تر، بلافاصه و …
  • کمیابی: فقط ، ممنوعه ، انحصاری ، اختصاصی و …

مثال :

  • بلافاصله بعد از این مقاله عنوان نویسی شما متحول می‌شود
  • روش‌های انحصاری و راز موفقیت من در عنوان نویسی
  • آخرین روش‌های عنوان نویسی که سریعاً قابل اجراست

حس مفید بودن محتوا را منتقل کنید

همان‌طور که بیان شد محتوای شما اگر هر چقدر مفید باشد در صورت عدم استفاده از اضطرار ممکن است خوانده نشود. در اینجا لازم است عکس این قضیه را هم بگویم. یعنی اینکه هر چقدر از اظطرار در عنوان و محتوای خود استفاده کنید ولی محتوای مفیدی نداشته باشید تمام تلاش‌های شما به هدر می‌رود.

منظور از مفید بودن این است که به خواننده امید بدهید که مشکلشان قابل حل است. یعنی مخاطب شما با خواندن عنوان شما پی به مفید بودن محتوای‌تان ببرد. در محتوای خود راهکاری داشته باشید که بلافاصله بعد از مطالعه آن ارزشی به زندگی مخاطب افزوده شود یا مشکلی از سر راه او برداشته شود.

من به شخصه مفید بودن یک محتوا را با کاربردی بودن و قابل اجرا بودن آن می‌سنجم. یعنی محتوا باید راهکارهای سریع الاجرا داشته باشد. البته المان‌های دیگری هم وجود دارند که نشانه‌ای از مفید بودن محتوا ارایه می‌دهند. اما اینجا سوال این است که وقتی خواننده هنوز محتوا را نخوانده چطور می‌تواند پی به مفید بودن آن ببرد؟

برای این منظور باید از کلماتی در عنوان خود استفاده کنید که این مفید بودن را به خواننده القا می‌کند. کلماتی مثل :

کاربردی ، عملی ، علمی ، ارزشمند ، سودمند ، مقرون به صرفه  ، پر سود  ، پر خاصیت ، آموزنده ، آموزش ، راهنما و …

همچنین استفاده از کلمات پرسشی علاوه بر القای حس مفید بودن محتوا، در برانگیختن حس کنجکاوی مخاطب نیز تاثیر دارد. کلمات پرسشی نظیر :

چرا ، چگونه ، چیست ، چطور و … استفاده کنید.

برای مثال من می‌توانم برای معرفی همین مطلب در ایمیل و شبکه‌های اجتماعی از عناوین زیر استفاده کنم  :

  • چگونه عناوینی فوق جذاب بنویسید تا ترافیک سایتتان 7 برابر شود؟!
  • 6 روش‌ کاملاً کاربردی و امتحان پس داده برای عنوان نویسی
  • با این راهنمای عنوان نویسی در هزینه‌های سئو و تبلیغات خود صرفه‌جویی کنید.

همانطور که گفتم لازمه عنوان مفید، محتوای مفید است. پس حتما در محتوای خود هم سنگ تمام بگذارید و به بهترین شکل مطلب را به مخاطب خود انتقال دهید. محتوای عمیق و کاربردی بنویسید و استفاده از آمار و ارقام ، نمودار ، اینفوگرافی و تصاویر کمکی را در محتوای خود فراموش نکنید تا مخاطب بهتر بتواند آن را درک کند.

از کلمات پیچیده و فوق تخصصی استفاده نکنید

عناوینی بنویسید که کاملاً واضح و مشخص موضوع صفحه را مشخص کنند.در واقع نباید نیاز به هیچ تلاشی ذهنی توسط مخاطب برای درک موضوع صفحه باشد.

همچنین هدف عنوان شما این است که افراد به مقاله شما وارد شوند و آن را مطالعه نمایند. هدف این نیست که تحصیل کرده یا فرهیخته به نظر برسید!

پس از لغات و اصطلاحاتی که رایج نیست و بیشتر افراد معنی آن را نمی‌دانند به هیچ وجه در عنوان خود استفاده نکنید مگر زمانی که می‌خواهید آن اصطلاح را توضیح دهید و کاربران به دنبال معنی و مفهوم (چیستی) آن اصطلاح هستند.

شما باید تحصیلات و فرهیخته بودن خود را با تبدیل مسائل پیچیده به ساده انجام دهید. اگر به آسانی نتوانید چیزی را توضیح دهید یعنی آن را درست درک نکرده‌اید. از کلمات ساده برای بیان پیغامتان استفاده کنید و تا جای ممکن از به کار بردن اصطلاحات تخصصی دوری کنید.

نوشتن عناوین ساده
نوشتن عناوین ساده یک هنر است.

شما باید نیت کاربران از جستجو را درک کنید و سپس مطابق با آن عنوان بنوسید. یادتان باشد افراد معمولی به اندازه شما تخصص ندارند که از اصطلاحات تخصصی استفاده کنند و با مشاهده کوچک‌ترین لغت ناآشنایی در عنوان هر چقدر هم که متن شما ساده باشد برای آن‌ها پیچیده به نظر رسیده و از آن فرار می‌کنند.

نگویید : راه‌های جذب ترافیک برای وب‌سایت

بگویید : راه‌های افزایش تعداد بازدیدکنندگان وب‌سایت

نگویید : نحوه تنظیم فاصله کانونی دوربین DSLR

بگویید : چگونه پس زمینه عکس یا فیلم خود را تار کنیم؟

در عناوین از صفات استفاده کنید

با استفاده از صفات در عنوان‌های خود به آن‌ جذابیت بیشتری می‌بخشید. سعی کنید از صفاتی استفاده کنید که یا احساس را در فرد مقابل برانگیزد یا باعث کنجکاوی وی گردد.

استفاده از صفات اغراق شده بیشتر خوراک سایت‌های سرگرمی است که در آن خوانندگان به دنبال محتواهای جالب و سرگرم‌کننده برای تفریح و گذران وقت هستند ولی محدودیتی در کاربرد این صفات در سایت‌های دیگر وجود ندارد.

صفاتی مثل : جالب ، رایگان ، شگفت انگیز ، بدون زحمت ، ضروری ، قطعی ، ارزان ، عجیب ، حیرت انگیز ، اسرار آمیز ، استثنایی ، طلایی ، جادویی ، تضمینی و …

مثال:

  • 10 ترفند شگفت انگیز برای عکاسی از کودک
  • بهترین ویدئوهای رایگان آموزشی بدنسازی در خانه
  • 7 هدیه غافلگیر کننده (شوکه کننده) برای تولد دوستان صمیمی

کلمات قدرت (تحریک کننده احساس) را فراموش نکنید!

همه کلمات یکسان نیستند برخی کلمات همانند صفات می‌توانند احساسات را در خواننده تحریک کنند یا باعث کنجکاوی آن‌ها شوند. روانشناسان این کلمات را “کلمات قدرت” یا Power Words می‌نامند.

کلماتی مثل : معجزه ، ایمان ، فتح ، جرأت، قهرمان ، امید ، خوشحال ، تماشایی ، حقیقت ، راز ، ترفند ، هشدار و…

مثال:

  • چگونه در 6 قدم ساده قله‌های عنوان نویسی را فتح کنید؟
  • چگونه جرأت باعث شد کسب‌وکاری میلیاردی بسازم؟
  • 3 راز تولید محتوا که رقبای شما نمی‌دانند!

بنا به مورد می‌توانید از چندین کلمه قدرت در عنوان خود استفاده کنید ولی توجه داشته باشید که نباید به شفافیت عنوان آسیبی برسد. یعنی این کلمات باید کاملاً طبیعی جلوه کرده و در خدمت عنوان قرار بگیرند نه بالعکس. کلمات دارای قدرت هستند پس از آن‌ها در جهت مثبت استفاده کنید تا این قدرت به شکل بالعکس عمل نکرده و به خودتان آسیب بزند.

همچنین سعی نکنید با عناوین خود، مخاطبان را فریب بدهید. هر وعده‌ای که می‌دهید باید در محتوا به آن عمل کنید. از اینکه متن شما سراسر تبلیغاتی باشد خودداری کنید و سعی کنید واقعاً به سوالات مشتری بالقوه خود پاسخ دهید. هدف از بازاریابی ساختن رابطه‌ای طولانی مدت با مشتری است. در قدم اول باید اعتماد مشتری را بدست آورید نه اینکه با عناوین فریبنده او را فراری دهید!

عناوین قدرتمند باعث می‌شود نرخ کلیک شما بالا رود ، محتوای شما بیشتر خوانده شود و همچنین بیشتر در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته شود.


استفاده از فرمول‌های عنوان نویسی

هر نویسنده محتوا یا هر بلاگری فرمول‌های خاص خودش را برای عنوان نویسی دارد. منظور این است که با توجه به تمام چیزهایی که ذکر شد ممکن است یک روش عنوان نویسی روی وب‌سایت و مخاطبان من عالی کار کند ولی برای سایت دیگری اصلاً جواب ندهد.

پس همواره باید سعی کنید که در گذر زمان به یک فرمول مشخص برای هر سایت و مخاطبان خود برسید. این فرمول جز با تمرین و تکرار اصول گفته شده و اندازه‌گیری میزان موفقیت هر عنوان و سپس بهبود مستمر عناوین بدست نمی‌آید.

منظورم کشف یک فرمول و سپس نوشتن عنوان‌های تکراری بر اساس آن نیست. تنوع در بین عناوین شما قطعاً لازم است. منظورم این است که برای صرفه‌جویی در زمان و بالا بردن سرعت خود در عنوان نویسی چندین فرمول برای خود ثبت کنید و از این به بعد عنوان‌های خود را بر آن اساس بنویسید. در هر فرمولی تعدادی متغیر وجود دارد که با توجه به محتوای شما می‌تواند تغییر کند.

برای درک بهتر این موضوع به معرفی چندین فرمول رایج می‌پردازم :

فرمول چگونه …

برای استفاده از این فرمول نیاز به شناسایی سه متغیر در هر محتوا دارید:

  • شناسایی مشکل کاربر : Problem
  • راه‌حلی که برای آن مشکل دارید : Solution
  • نتیجه بکارگیری راه حل : Result

فرمول 1 : چگونه راه حل(S) باعث رفع مشکل(P) می‌شود؟

فرمول 2 : چگونه با راه حل (S) ، مشکل (P) را حل کنید و در نتیجه (R)؟

متن زیر قسمتی از مقدمه یک مقاله است :

“یکی از مشکلات اکثر کسب‌وکارها هزینه بالای تبلیغات است. طبق الگوریتم پلتفرم‌های تبلیغاتی، در تبلیغات کلیکی (CPC) هر چه نرخ کلیک روی تبلیغ  بالاتر رود شما می‌توانید نسبت به کاهش هزینه تمام شده به ازای هر کلیک اقدام کنید. یکی از راه‌های افزایش نرخ کلیک کاربران بدون شک عنوان نویسی جذاب می‌باشد…”

با فرمول بالا، این پاراگراف رو چطور در قالب عنوان یک مقاله بیان کنیم؟

مثال 1: چگونه عنوانی جذاب باعث کاهش هزینه‌ بالای تبلیغات می‌شود؟

مثال 2: چگونه با عنوانی جذاب، هزینه تبلیغات را کاهش دهید و بازدیدکنندگان بیشتری جذب کنید؟

به همین روش می‌توانید با کلمات پرسشی دیگری مانند چرا ، کدام ، چه کسی و … فرمول‌هایی را برای خود آماده کنید.

فرمول کمتر شناخته شده

افراد عاشق سادگی هستن و وقتی چیزهای کوچک به یک امر مهم ختم می‌شوند بسیار از آن لذت می‌برند. همه ما به دنبال میان‌بُرهایی هستیم تا در وقت ، هزینه و انرژی خود صرفه‌جویی کنیم.

شما با استفاده از فرمول کمتر شناخته شده می‌توانید این مفهوم را به خوبی منتقل کنید.

فرمول : راه‌های کمتر شناخته شده برای ( نتیجه R)

مثال : 3 راه کمتر شناخته شده برای افزایش بازدیدکنندگان وب‌سایت

فرمول خلاص شدن از…

چه کسی دوست ندارد برای همیشه از شر مشکلی که هر روز با آن سر و کار دارد خلاص شود؟ با این فرمول افراد را بیش از حد کنجکاو می‌کنید. چون شما رازی دارید که برای همیشه مخاطب را از مشکلش خلاص می‌کند و او برای دستیابی به این راز شاید حاضر به انجام هر کاری باشد.

فرمول : روش‌های رهایی از (مشکل P)

فرمول : چگونه با (راه حل S) برای همیشه از شر (مشکل P) رها شوید تا (نتیجه R) را کسب کنید.

این فرمول به خصوص در صنعت سلامت کاربرد شگفت انگیزی دارد و نکته اینکه بنا به موقعیت شما می‌توانید قسمتی از مجهولات فرمول را در عنوان تکمیل نکنید تا کاربر درون محتوا به پاسخ مجهولات دست پیدا کند.

مثال:

  • چگونه برای همیشه از شر جوش‌های صورت خود خلاص شوید؟
  • 8 روش ساده برای رهایی از شکم چاق
  • چگونه با نظرات اسپم در سایت خود خداحافظی کنید؟

فرمول کی میخواد؟

سوال درست معمولاً پاسخ درست را به همراه دارد. در این فرمول دقیقاً مخاطب خود را هدف قرار می‌دهید و به مشکل او اشاره می‌کنید.

فرمول : کی میخواد (مشکلP) حل شود؟

فرمول: آیا به دنبال (نتیجه R) هستید؟

در فرمول‌های بالا شما بعد از کنجکاو کردن مخاطب با این تیترها، در ادامه درون محتوای خود راه حل خود را بیان می‌کنید.

پرسیدن سوال از مخاطبان باعث می‌شود اگر بدون توجه به متن شما در حال اسکرول هستند لحظه‌ای توقف کرده و درباره سؤالتان تأمل کنند. از این فرمول به ویژه در صفحات فرود (Landing Page) استفاده کنید. وقتی می‌خواهید توجه مخاطب را به یک قسمت از صفحه متمرکز کنید.

مثال:

  • آیا بازدیدکننده بیشتر می‌خواهید؟
  • کی به دنبال سرمایه برای راه‌اندازی کسب‌وکارشه؟ (راهنمای قدم به قدم)
  • دنبال یادگیری طراحی سایت هستید؟

سئوی عنوان

برای اینکه عنوان یک صفحه وب را برای موتورهای جستجو بهینه کنید تا  رتبه بهتری در گوگل بدست آورید شاید لازم باشد در عنوان خود تغییراتی اعمال کنید.

مهم‌ترین نکته استفاده از کلمه یا عبارت کلیدی در عنوان است. عنوانی که در موتورهای جستجو نمایش داده می‌شود درون تگ title صفحه قرار می‌گیرد و می‌تواند با عنوان مقاله شما که در بالای مقاله نمایش داده شده و معمولاً درون تگ H1 قرار می‌گیرد متفاوت باشد. استفاده از عبارت کلیدی در هر دوی این عنوان‌ها لازم است ولی متن دو عنوان می‌تواند کاملاً متفاوت باشد.

اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده می‌کنید عنوان title را می‌توانید توسط افزونه‌های سئو مثل Yoast تغییر دهید. در غیر این صورت عنوان هر پست یا برگه به طور مشابه برای عنوان صفحه در موتورهای جستجو نیز در نظر گرفته می‌شود. ( در واقع محتوای تگ‌های H1 و title یکسان در نظر گرفته می‌شود.)

برای بهینه سازی عنوان صفحه برای موتورهای جستجو به موارد زیر توجه کنید:

  • طول عنوان شما حداکثر 60 کارکتر داشته باشد وگرنه عنوان شما به شکل کامل نمایش داده نمی‌شود.
  • عبارت کلیدی اصلی ترجیحاً در ابتدای عنوان باشد. ( تا جایی که به جذابیت و شفافیت و نرخ کلیک صدمه نخورد.)
  • محتوای صفحه، مرتبط با عنوان باشد و به قولی که در عنوان داده‌اید در محتوا عمل کنید.
  • از عناوین تکراری به هیچ عنوان استفاده نکنید. ( دو مطلب شما در سایت درباره یک موضوع نباشد.)
  • غلط‌های املایی و ویرایشی در عنوان نباشد.
  • از نیم فاصله استفاده نشود.

موفقیت عنوان را چگونه اندازه بگیریم؟

برای اینکه متوجه شوید تلاش‌های شما در عنوان نویسی ثمربخش بوده است یا خیر، همواره باید درصد موفقیت خود را اندازه بگیرید. بدین ترتیب متوجه می‌شوید چه عنوانی برای شما و مخاطبانتان بیشتر بازدهی دارد و فرمول‌های ثابتی را حول آن عناوین خلق می‌کنید.

برای اندازه گیری موفقیت عناوین می‌توانید با توجه به هدف و نوع کسب‌وکارتان شاخص‌های مختلفی را در نظر بگیرید. برای مثال اگر درآمد سایت شما از تبلیغات است شاید افزایش تعداد بازدید از صفحه (CTR) فاکتور مناسبی برای سنجش ثمربخشی عنوان باشد. اگر هدفتان تعامل با مخاطبان و ویروسی شدن محتوا است شاید تعداد اشتراک گذاری مطلب در شبکه‌های اجتماعی شاخص مناسبی باشد.

همچنین اینکه کدام شاخص مناسب شماست با توجه به هدف هر محتوا متفاوت است. یعنی در یک صفحه از سایت ممکن است یک شاخص برای شما مهم باشد و در صفحه دیگری از سایت شاخص دیگری دارای اهمیت باشد. ممکن است در یک صفحه تنها هدفتان بالا بردن آمار مشاهده یک ویدئو خاص باشد. در این صورت هر چقدر هم نرخ CTR شما افزایش یابد ولی تعداد بازدید ویدئوی شما تغییر محسوسی نکند یعنی در عنوان نویسی خود شکست خورده‌اید.

برخی از شاخص‌های رایج برای اندازه‌گیری موفقیت عناوین را در ادامه آورده‌ام:

  • بهبود رتبه گوگل
  • افزایش نرخ کلیک
  • تعداد لیدهای ایجاد شده
  • تعداد نظرات زیر مطلب
  • تعداد اشتراک گذاری مطلب در شبکه‌های اجتماعی
  • تعداد بک لینک‌های دریافتی
  • تعداد دانلود یک فایل خاص
  • تعداد و مدت زمان مشاهده یک ویدئو
  • درصد پاسخگویی به دعوت به اقدام (CTA)

شاخصی که برای شما مهم‌تر است را انتخاب کنید و آن را توسط ابزارهای تحلیلی وب‌سایت مثل Google Analytics و Google Tag Manager اندازه بگیرید. با توجه به تعداد بازدیدکنندگان سایتتان یک بازه زمانی را برای ثبت اثربخشی عنوان در نظر بگیرید. مثلاً هر یک دو هفته یکبار یا هر یک ماه یکبار عدد مربوط به شاخص را ثبت کنید. همچنین همواره با اصلاح عنوان خود سعی کنید عدد شاخص انتخابی را بهبود ببخشید تا به یک فرمول مشخص برسید.


در این راهنما سعی نمودم به طور جامع و کامل شما را با ترفندهای عنوان نویسی آشنا کنم. سعی کنید از مثال‌ها و الگوهای ذکر شده استفاده کرده و مرتب به تمرین و اصلاح عناوین خود بپردازید. شاید بیشتر مثال‌هایی که گفتم مربوط به فضای آنلاین بود ولی هیچ محدودیتی برای استفاده از نکات این مطلب در فضای آفلاین وجود ندارد و تمام اصول و ترفندهای تقریباً یکسان هستند.

نکته‌ای که مهم است این است که علاوه بر عنوان در یک صفحه از سایت؛ مقدمه ، تیترها ، بالت پوینت‌ها و دعوت به اقدام‌ها همگی مهم هستند. شاید اولین المانی که مخاطب در برخورد با محتوای شما می‌بیند عنوان باشد ولی فقط کلیک او روی عنوان کافی نیست.

باید در ادامه با تیترهای مناسب او را به خواندن ادامه محتوا ترغیب کنید. باید اطلاعات مفیدی را درون محتوا برای مخاطبان فراهم کنید که از آن استفاده کرده و برای مطالب جدید شما لحظه‌شماری کنند. باید با دعوت به اقدام‌های مناسب مخاطبان را تشویق به تعامل کنید تا بازدهی محتوای شما به حداکثر برسد.

راهنمای کپی رایتینگ بیشتر بدانید :
راهنمای کامل کپی رایتینگ: تبلیغ نویسی آسان شد!

توصیه می‌کنم راهنمای کپی رایتینگ یا نوشتن متن متقاعد کننده را در این خصوص مطالعه فرمایید.

بگذریم… فرمول شما برای عنوان نویسی چیست؟ کدام مثالی که در این مقاله برای نوشتن عنوان ذکر شد بیشتر برای شما نتیجه‌بخش بوده است؟ در قسمت نظرات آماده تبادل نظر با شما هستم.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا